push-to-call

Видове ключове, Komkeys

Видове ключове. В съвременния свят има огромно разнообразие от ключове. За да ги отличим е нужна успешна класификация. Ето защо е необходимо първо да ги определим като типове. Разделението на типове ще съответства на типологията на заключващите устройства.

Ключът е важен елемент от битието на всеки един от нас. Всички имаме жилища, квартири, дом, където да се прибираме  и където слагаме вещите си. До колко е важна и скъпа покъщината ни и какво значение има за нас, си знае всеки. Тук възниква нуждата да се заключват собственостите ни. Ключовете подрънкват във всяка чанта или джоб, носим ги навсякъде с нас, защото идвайки момента да се стигне до входната врата, те отключват „нашето местенце”.

Видове ключове

Ключовете зависят от видовете брави и ключалки. Те вървят ръка за ръка и при смяна на заключващите механизми се появяват новите ключове. Пазарът предлага богата гама от модели, които са с различна степен на защита. Класификацията на ключовете спрямо най-често срещаните видове е следната:

  • Ключ за ключалка тип цилиндър – ключът е с малък размер и се различава по броя на зъбите от едната или двете страни. Има и друг вид ключ, които са с перфорация. Те няма зъби, а перфорирани дупки по цялата повърхност. Това е така нареченият „финландски ключ”, който има различни зъби, форма и дебелина.
  • Ключ за ключалки на лостови брави – тук разликата е в броя кухините и зъбите. Ключалката има множество вдлъбнатини, което определя секретността й. Съответно ключовете, които съвпадат допринасят за секретността. Зъбите на тези ключове са отпред и за да се отвори вратата е нужно да се стисне ключа в кладенеца и да там да се обърне.
  • Електронни ключове – Тези ключове държат в паметта си код, с който да се отвори дадена врата. При натискане на ключа върху ключалката се случва проверка на кодирането и когато е вярно, заключващия механизъм се отваря.

Ключовете могат да бъдат разделени и на

  • За домове и офиси
  • За сейфове и каси
  • За автомобили
  • За катинари
  • За вътрешни врати
  • други

За всички врати се използват брави, а за всяка брава има ключалка, съответно и ключ. Независимо дали са обикновени ключалки или сложни кодови системи, заключващите механизми са важна част от ежедневието ни. Повече за изработка на ключове тук!

 

Видове ключове

Аварийни ключарски услуги, Денонощен ключар в София, Денонощни битови и автоключарски услуги на най-добри цени, Ключар квартал Младост, Ключар софия квартал Младост