push-to-call

Ако имате нужда да Ви се изготви дубликат на ключа към колата, вероятно сте наясно, че ако говорим за модерен автомобил, тогава просто с нарязването на острието няма да се свърши работата. Ако автомобилът е снабден с транспондер на имобилайзера, умело копираният ключ лесно ще влезе в превключвателя на запалването и в коляновия вал, но двигателят няма да реагира по никакъв начин. За да може ключът да “работи”, е необходимо да се прекодира неговото електронно пълнене – транспондер, който взаимодейства с имобилайзера. Двигателят ще стартира само когато имобилайзерът „разпознае“ ключа и свали блокировката.

В съвременните автомобили електрониката против кражба може да блокира няколко системи наведнъж – брави на вратите, запалване, подаване на гориво и т.н. Всъщност това са същите функции, които автомобилните аларми изпълняват, но има значителни разлики.

Алармите в по-голямата си част работят от голямо разстояние, използвайки радио канал. Имобилайзерите от съображения за сигурност действат в много близък контакт с ключа, като по този начин обезсилват опитите за прихващане на радио комуникации с цел последващо отвличане. Защитата срещу опити за интелектуално хакване в имобилайзерите е много, много висока.

От страна на ключа, взаимодействието с имобилайзера се осъществява от транспондер (от английски предавател + отговор). Това е миниатюрна електронна платка с микросхеми, която съдържа данни за разрешение.

Транспондери

Транспондерите, използвани от глобалните автомобилни производители, се основават на магнитно взаимодействие. За разлика от системите за електрическо взаимодействие, такива транспондери работят в пасивен режим и не изискват постоянен източник на енергия. Обхватът на предаване на сигнала е изключително малък – от 1 до 15 см. Това е именно „златната средна точка“ между необходимостта от стартиране на двигателя и избягване на радиоприхващането.

В повечето транспондерни системи ключовите процедури за идентификация са много сходни. Когато ключът се постави в ключалката и се завърти до положение на запалване, електромагнитният сигнал от контролния блок се предава на транспондера. Микроскопична намотка от метална тел превръща ЕМ излъчване в енергия, достатъчна за предаване на обратен сигнал.

Сигналът за отговор предава кодиран набор от цифри и букви, който служи като код на разрешение. Контролният блок изпраща получените данни до имобилайзер, който идентифицира кода. Ако идентификацията е успешна, двигателят се стартира.

 

Изготвяне на дублиращ ключ с имобилайзер

Аварийни ключарски услуги, Денонощен ключар в София, Денонощни битови и автоключарски услуги на най-добри цени, Ключар квартал Младост, Ключар софия квартал Младост