push-to-call

История на ключовете, Komkeys

История на ключовете. Ключове и катинари – от времето на най-ранните цивилизации. За тях има сведения още в Старогръцките митовете и в Стария завет на Библията. Човекът във античността, както и сега има от кой да се предпазва или да крие нещо от други хора. Именно затова от древни времена се изработват ключове, катинари и заключващи механизми.

История на ключовете

Нуждата от сигурност и неприкосновеност на ценностите и вещите, ражда появата на ключове и заключващи механизми. Според открития, примитивните хора са скривали своите скъпоценности в пещери или на други места, които са били затворени със солидни врати.

По непотвърдени данни се счита, че първият ключ е бил клон от дърво, който пещерните хора са използвали, за да отместят големи каменни блокове, които са били „входната врата” на тяхната пещера.

Ключовете в древността

Историята на ключовете датира още от 2000 години преди Христос. Фактите говорят, че по това време хората започват да конструират заключващи се устройства. Те са били груби и изработени от дърво, но принципът им на действие се оказва същия като при съвременните секретни патрони. Така възниква и ключарството, който се води за един от най-старите занаяти – още преди построяването на пирамидите. Ключарите са упражнявали своя занаят в Египет, Вавилон, Асирия и Китай. Археолозите често откриват заключващи се устройства в останките на древните градове. Те са пазели богатствата на хората.

Първите примитивни заключвания са направени от древните египтяни. Те представляват отвори по дължината на греда и щифтове, които влизат в нея, като скритият болт в гредата и скобата се показва през гредата. Ключът, който е бил поставян в отворите е бил с колчета, за да съответства на щифтовете, които държат гредата.

Ключът, който е първият описан от Етон е бил египетския ключ. Той е обслужвал Египет 40 века. Идентични ключове, направени от дърво са видени и в Ирак и Занзибар, Шотландия, Япония и дори Америка.  Египетския тип ключ е бил създаден само за най-богатите хора. Моделите са били от месинг и желязо, украсени с перли, злато и сребро. По това време, бедните хора все още са разчитали на дървените греди, за да пазят дома си. Фактите казват, че древните гърци за имали нещо като ключари, които първи са направили заключващи механизми за по-нисшата класа.

В Римската империя

Древните Римляни развиват ключарството като комбинират египетските и гръцките механизми и произвеждат брави за врати. Те са били монтирани от вътрешната страна на вратата, а ключът е отключвал от другата страна през ключалка. Катинарът е измислен от древните китайци, но се популяризира от римляните.

От древни времена до наши дни, историята крие до някъде своите тайни. „Ключът”, който е отварял пещери с известната реплика „Сезам, отвори се!”, вече има друго значение. И все пак, ключалките, зад които стоят съкровища, не могат да се отворят, без съответния ключ.

Към ключарските услуги.

 

История на ключовете

Аварийни ключарски услуги, Денонощен ключар в София, Денонощни битови и автоключарски услуги на най-добри цени, Ключар квартал Младост, Ключар софия квартал Младост